
Kvalitetsløft af folkeskolen og dagtilbud
Byrådet er med budgetaftalen for 2024-2027 enige om at prioritere og udvikle skole- og dagtilbudsområdet.
Der er lavet en samlet udviklingsplan for området, hvor målet er, at området løftes med fokus på inkluderende indsatser og specialpædagogiske kompetencer, så flere børn og unge kan trives og udvikle sig i almenområdet i skole og dagtilbud med tidlig og tilstrækkelig hjælp og støtte. Udviklingsplanen for et trivselsmæssigt, økonomisk og fagligt bæredygtigt skole- og dagtilbudsområde består af en ny organisering og struktur for skoler, dagtilbud og specialområdet. Dette udfoldes yderligere i budgetaftalen:
Baggrund
I marts 2023 blev en samlet analyse af skole- og dagtilbudsområdet præsenteret for Byrådet. Sidenhen er analysen drøftet i Børne- og Familieudvalget samt i en politisk forhandlingsgruppe med repræsentanter fra alle partier i byrådet. Drøftelserne i forhandlingsgruppen blev afsluttet d. 21. august, hvor resultatet af drøftelserne blev det arbejdspapir. Det arbejdspapir har efterfølgende været taget med i budgetforhandlingerne og er nu lagt med som baggrund for den samlede budgetaftale vedrørende skole- og dagtilbudsområdet.
Det er vigtigt at fremhæve, at det er budgetaftalen, som beskriver dét, der er endeligt vedtaget, hvorimod arbejdspapiret alene har dannet baggrund hertil. Der er mange elementer i budgetaftalen, som nu skal afklares og vedtages i Børne- og Familieudvalget.
Du kan læse mere om analysen og processen op til budgetaftalen her:
Spørgsmål og svar
En omfattende aftale om udvikling af skole- og dagtilbudsområdet medfører naturligvis spørgsmål.
Vi har forsøgt at svare på de spørgsmål, vi måtte forvente og nogle af de spørgsmål, som er blevet stillet siden budgetforliget blev underskrevet. Spørgsmål og svar er samlet i nedenstående 'Q&A'.
Hvis du har et spørgsmål, som ikke er besvaret i Q&A'en nedenfor, så er du meget velkommen til at indsende dit spørgsmål, og så vil vi opdatere siden løbende fra uge 43.
-
Hvad betyder det, at forslag om nedlæggelse af Læringscenter Himmerland sendes i høring og hvornår?
Når en selvstændig skole nedlægges, skal det orienteres om og sendes i offentlig høring i 8 uger, inden der kan træffes politisk beslutning om en nedlæggelse. Børne- og Familieudvalget vil behandle sagen på deres kommende møde d. 15. november 2023, hvorefter forslaget offentliggøres og sendes i høring. Det er en offentlig høring, som kommer til at ligge på kommunens hjemmeside, hvor alle vil have mulighed for at give høringssvar. Derudover sendes høringsmateriale til skolens bestyrelse og MED-udvalg. Børne- og Familieudvalget vil behandle sagen igen efter høring d. 7. februar 2024, hvorefter Byrådet træffer endelig beslutning d. 29. februar 2024.
Hvor skal eleverne fra Læringscenter Himmerland gå fra næste skoleår?
Det vil være op til en individuel vurdering af hvert barn/elevs behov ved næste re-visitation på baggrund af de nye målgruppebeskrivelser for specialtilbud, som udarbejdes i løbet af efteråret/vinteren. Her vil man vurdere det enkelte barns behov og hvilket tilbud, der bedst tilgodeser behovet. Elever med vidtgående multiple funktionsnedsættelse vil visiteres til specialtilbud i nabokommunerne.
Børnehavedelen af Læringscenter Himmerland vil fortsætte i de nuværende rammer frem til den nye institution står klar i Støvring – forventeligt i marts 2025.
Der er ikke direkte sammenhæng mellem målgruppen til specialbørnehaven og skoledelen på Læringscenter Himmerland, hvilket betyder, at flere børn også i dag går i dagtilbud på Læringscenter Himmerland, men visiteres til andre af kommunens specialtilbud, når de skal starte i skole.Hvad betyder det, at børn med fysiske handicap visiteres ud af kommunen og hvorfor?
Det betyder, at der ikke fremover vil være et særskilt specialtilbud i Rebild Kommune målrettet de elever, som har vidtgående, multiple funktionsnedsættelser. Kommunen har meget få elever i målgruppen.
Hvilke beregninger og forudsætninger ligger til grund for den budgetterede besparelse, hvis Læringscenter Himmerland lukkes?
Den budgetterede besparelse, som er lagt til grund er 350.000 kr. i 2024 og 850.000 kr. årligt fra 2025 og frem. Denne besparelse dækker alene over en besparelse på drift svarende til en halv leder (cirka 0,35 mio. kr.) + en forventet besparelse på forbrugsudgifter på omkring 0,4-0,5 mio. kr., når hele Læringscenter Himmerland flyttes inklusive dagtilbuddet.
Hvilke faglige belæg og overvejelser ligger til grund for den fremtidige struktur for børnene og de unge på LCH?
I 2021 blev der udarbejdet en analyse af 'En bæredygtig fremtid for Læringscenter Himmerland". Analysen blev udarbejdet af forvaltningen, PPR-leder og ledelsesrepræsentanter fra de berørte skoler og ad hoc inddragelse af medarbejdere og bestyrelsesrepræsentanter mm. Analysen - som også er medtaget som grundlag for konklusionerne i analysen fra 2023 - viste følgende faglige argumenter:
Børneperspektivet
Det forventes at kunne give eleverne mulighed for tilknytning til almenområdet og mulighed for spejling i og med andre elever, samtidig med at der kan skabes skærmende rammer. Det vil være en stor overgang for eleverne at skulle flytte skole, og det vil stille store krav til forældre, medarbejdere og ledelse. Vurderingen er dog, at på den lange bane vil det være en fordel for børnene ift. trivsel og udvikling ved at komme tættere på elever fra almenområdet.
Udviklings- og sparringsmuligheder for medarbejdere og ledelse
Det vurderes, at det stærke faglige miljø blandt medarbejderne på Læringscenter Himmerland vil kunne udvikles yderligere af, at de bliver en del af en større personalegruppe med de andre og flere muligheder. Desuden er det en central del af udviklingsplanen, at almenområdet også skal lære af specialområdets kompetencer, så der forventes en synergi på tværs af almen og specialområdet grundet den større nærhed af elever og medarbejdere. Samtidig er Læringscenter Himmerland, som tidligere påpeget, sårbart ift. mulighederne for reel ledelsessparring, hvilket kan afhjælpes ved at tilbuddets ledelse bliver del af ledelsesteamet på en anden skole.
Central placering
Det vil være forskelligt for de nuværende elever på Læringscenter Himmerlands vedkommende, om de får længere eller kortere afstand til deres kommende tilbud. Med et specialtilbud mere centralt placeret end i dag, vil der være bedre muligheder for transport – deraf både lavere transportomkostninger, tid på transport og øgede muligheder for at træne og udvikle elevernes selvhjulpenhed/livsduelighed med offentlig transport på sigt.
Bæredygtighed
Læringscenter Himmerland er et lille skoletilbud, som har en meget bred elevgruppe. Den høje grad af behov for både specialisering og diversitet udfordrer bæredygtighed for at lille skoletilbud.Hvad sker der med undervisning af børnene på Kvisten?
Rebild kommune vil fortsat have ansvaret for undervisning af børnene på Kvisten, og der vil derfor fortsat være medarbejdere fra et af kommunens specialtilbud, der skal varetage denne opgave.
Er der en plan for at overføre den ekspertise og de ressourcer, som børnene har haft glæde af på Læringscenter Himmerland?
Der vil hurtigst muligt blive lavet en proces for fastholdelse og omplacering af medarbejderne på Læringscenter Himmerland.
Er der en plan for, hvordan man vil gøre børnene trygge i forbindelse med, at de skal flytte ind i nye faciliteter og møde nye voksne og børn?
Der vil blive lavet en plan for, hvordan der skabes trygge overgange i flytningen af elever i tæt samarbejde med alle omkring børnene/eleverne.
-
Hvor skal eleverne fra Blenstrup gå fra næste år?
Eleverne fra Blenstrup afdeling overgår til Terndrup afdeling pr. 1. august 2024. Med frit skolevalg vil man fortsat kunne vælge en anden skole end distriktsskolen, under forudsætning af at der er plads på den ønskede skole.
Hvor skal eleverne fra Bælum gå fra næste år?
Eleverne fra Bælum afdeling overgår til Terndrup afdeling pr. 1. august 2024 - medmindre lokalområdet meddeler et ønske om at oprette en friskole senest d. 1. marts 2024. I så fald vil overgangen fra Bælum afdeling til Terndrup udskydes til 1. august 2025. Med frit skolevalg vil man fortsat kunne vælge en anden skole end distriktsskolen, under forudsætning af at der er plads på den ønskede skole.
Hvor store bliver klasserne på Terndrup Skole?
På Terndrup skole bliver der to klasser pr. årgang, med gennemsnitligt ca. 21 elever i hver klasse, hvis alle eleverne fra Blenstrup og Bælum overgår til Terndrup Skole.
Hvad betyder det, at Børneunivers-formen ophører?
Det betyder, at man i Øster Hornum og Terndrup går fra at have fælles ledelse og samdrift mellem skole og dagtilbud, til at have en selvstændig skole og et selvstændigt dagtilbud med hver sin økonomi og hver sin bestyrelse med mere. Det gode samarbejde mellem skole og dagtilbud kan fortsætte som hidtil.
Er det ikke dyrere for Rebild Kommune, hvis der oprettes friskoler, der hvor der nu lukkes kommunale skoler?
Nej det er ikke dyrere. Der gives et tilskud pr. elev i friskole inkl. SFO på ca. 50.000 kr. (2023-tal). I dag er der udgifter pr. elev i Blenstrup og Bælum på knap 80.000 kr.
Hvad skal der ske med specialklasserne på Terndrup Skole?
Kommunens eksisterende specialklassetilbud (AK, Skoven og de to S klasser) fortsætter, og frem mod 2030 vil de blive justeret i forhold til de nye målgruppebeskrivelser.
Hvad betyder aftalen for bestyrelsen i Kilden Børne- og Ungeunivers?
Der skal afvikles valg til bestyrelsen i foråret, hvor repræsentanter fra dagtilbud vil udtræde af bestyrelsen.
-
Hvad betyder det, at der i højere grad skal arbejdes med ’særlige tilrettelæggelse’ (mellemformer) i skoler og dagtilbud?
Det betyder, at skoler og dagtilbud i højere grad skal tilrettelægge undervisning og rammer, så flere børn og elever kan være og trives i almenområdet. En mellemform er, når man organiserer et tilbud eller laver en undervisning i almenområdet, som trækker på special-pædagogik og derved kombinerer det almene og speciale til gavn for alle elever. Mellemformer kan udformes på et utal af måder.
Skal børn og elever fra specialtilbud tilbage til almenområdet?
Nej. Det vil og har altid været en individuel vurdering af barnet/elevens behov for støtte, som afgør hvor og om og hvad barnet/elevens visiteres til. Målsætningen er at løfte almenområdet, så man på sigt ikke vil have behov for at visitere nye børn til specialtilbud i samme omfang. I takt med at almenområdet løftes, er det ønsket, at nogle børn/elever forhåbentligt vil kunne komme tilbage til almenområdet på sigt. Igen vil det bero på en individuel vurdering af elevens behov og almentilbuddets mulighed for at tilgodese disse.
Hvordan vil flere børn og elever kunne være i almene skoler og dagtilbud?
Flere børn og unge vil kunne trives og udvikle sig i det almene miljø, fordi vi investerer i et grundlæggende og vedvarende kompetenceløft af medarbejderne og i tidlige indsatser for de børn, der har behov for det. Samtidig bliver der etableret et stærkere, forpligtende samarbejde på tværs af skolerne og dagtilbuddene, så medarbejdernes respektive kompetencer og ressource i højere grad kan sættes i spil på tværs, så vi løfter området i fællesskab. Derudover bliver PPR styrket og deres rolle udvidet, så de kommer tættere på praksis ude på skoler og dagtilbud.
I og med at der investeres nu og her i at løfte almenområdet, er målsætningen at vende udviklingen, så færre børn og unge visiteres til specialtilbud. På den måde vil de ressourcer, der i dag anvendes på specialtilbud i stedet kunne bruges i almenområdet, så flere børn kan få tidlig og tilstrækkelig støtte i netop almenområdet.Hvad betyder det, at der skal laves nye målgruppebeskrivelser?
Rebild Kommunes specialtilbud er defineret af ’målgruppebeskrivelser’. Når der udarbejdes nye målgrup-pebeskrivelser, vil det være med til at definere, hvilke specialtilbud vi skal have i kommunen på sigt. Det er målgruppebeskrivelserne, der anvendes, når en elev bliver visiteret til et tilbud. Her ser man på hvilke særlige behov eleven har, og dermed hvilken målgruppe eleven hører til.
Hvad betyder det, at der skal være en ny visitationsprocedure?
Udover at kommunens specialtilbud får nye målgruppebeskrivelser, vil der også blive udarbejdet en ny visitationsprocedure, som stemmer overens med den nye struktur og organisering. Den nye visitations-procedure udarbejdes i efteråret/vinter 2023 og vil ligesom målgruppebeskrivelserne blive politisk be-handlet i Børne- og Familieudvalget.
Hvad skal der ske med AK-klasserne?
Kommunens eksisterende specialklassetilbud (AK, Skoven og de to S klasser) fortsætter, og frem mod 2030 vil de blive justeret i forhold til de nye målgruppebeskrivelser.
Hvad skal der ske med specialklasserne på Sortebakkeskolen?
Kommunens eksisterende specialklassetilbud (AK, Skoven og de to S klasser) fortsætter, og frem mod 2030 vil de blive justeret i forhold til de nye målgruppebeskrivelser.
Hvad skal der ske med specialklasserne i Kilden Børne- og Ungeunivers?
Kommunens eksisterende specialklassetilbud (AK, Skoven og de to S klasser) fortsætter, og frem mod 2030 vil de blive justeret i forhold til de nye målgruppebeskrivelser.
Kan jeg selv vælge, hvilken specialklasse mit barn skal gå i?
Man har som forældre frit skolevalg i forhold til specialtilbud, så man kan vælge et andet – sammenligneligt – specialtilbud. Man skal bare være opmærksom på, at man ikke kan få dækket udgifter til evt. befordring, hvis man vælger et andet tilbud via frit skolevalg.
Skal der være specialtilbud på alle skoler?
Nej det er ikke vedtaget, at der skal være specialtilbud på alle skoler. Der skal være specialtilbud i de tre skole-netværk med henblik på et tættere samarbejde og kobling mellem almen om specialområdet.
-
Hvad betyder det, at Børneunivers-formen ophører?
Det betyder, at man i Øster Hornum og Terndrup går fra at have fælles ledelse og samdrift mellem skole og dagtilbud, til at have en selvstændig skole og et selvstændigt dagtilbud med hver sin økonomi og hver sin bestyrelse med mere. Det gode samarbejde mellem skole og dagtilbud kan fortsætte som hidtil.
Bliver Bavnebakkeskolen overbygningsskole for Øster Hornum skole, nu hvor de er i netværk?
Nej. På nuværende tidspunkt er det ikke planen, at Bavnebakkeskolen skal være overbygningsskole for Øster Hornum skole.
Hvad betyder aftalen for de nuværende bestyrelsen i Øster Hornum Børneunivers?
Der skal afvikles valg til bestyrelsen i foråret, hvor repræsentanter fra dagtilbud vil udtræde af bestyrelsen.
-
Hvad betyder det, at SFO flyttes fra dagtilbud til skole i Haverslev?
På alle kommunens skoler ligger SFO’en (skolefritidsordningen) på skolen undtagen i Haverslev. I Haverslev er SFO’en en del af dagtilbuddet. For at skabe en ensartet struktur og sikre lige vilkår på tværs af kommunens tilbud, flyttes SFO’en i Haverslev fra dagtilbud til skolen – både fysisk og organisatorisk.
-
Hvornår oprettes det nye specialtilbud?
Det forventes, at det nye specialtilbud på Suldrup skole er klar til at åbne pr. 1. august 2024.
Hvad er det for et specialtilbud, der oprettes på Suldrup skole?
Målgruppen for specialtilbuddet i Suldrup udarbejdes hurtigst muligt efter budgetaftalen er vedtaget.
Hvad betyder aftalen for bestyrelsen i Suldrup?
Der skal afvikles valg, hvor der skal vælges en repræsentant fra specialtilbuddet ind i bestyrelsen.
-
Skal der lukkes dagtilbud?
Nej, der bliver ikke lukket nogle almene dagtilbud
Hvad betyder distriktsændringer for, hvor børnene tilbydes plads i dagtilbud?
Pladsanvisningsprincipperne ændres ikke. Princippet er fortsat, at børn anvises til en plads i skoledistriktet. Strukturændringerne i Rebild Øst medfører dog en forandring i forhold til pladsanvisning, fordi man går fra at have tre skoledistrikter til at have ét.
Hvad betyder aftalen for de nuværende bestyrelser i dagtilbud?
Det vil være op til de nye distrikter at udforme en model for forældreinvolvering. Det skyldes, at dagtilbuddene fortsat er sat fri fra regler om bestyrelser med velfærdsaftalen. De repræsentanter fra dagtilbud, som sidder i bestyrelser i børneuniverserne i Øster Hornum og Kildens Børne og Ungeunivers, vil udtræde heraf i forbindelse med de forskudte valg i foråret 2024.
Hvornår træder den nye organisering i kraft på dagtilbudsområdet?
Den nye organisering af skoler- og dagtilbud vil træde i kraft med netværksledelse den 1. august 2024.
-
Hvad betyder netværksledelse?
Det betyder, at skolerne i de tre distrikter i højere grad kommer til at samarbejde og være fælles ansvarlige om en række opgaver og at dagtilbuddene ligeledes bliver gensidigt forpligtet på nogle områder på tværs af distrikterne. Skolerne vil stadig fungere selvstændigt med egen bestyrelse og skoledistrikt.
Hvornår træder netværksledelse i kraft?
Vi forventer, at netværksledelse og organiseringen i netværk træder formelt i kraft pr. 1. august 2024.
Hvad er en tildelingsmodel? Og hvorfor er der behov for en nye tildelingsmodeller?
En tildelingsmodel er en model, som fordeler de samlede midler på skole- og dagtilbudsområdet til de forskellige skoler og dagtilbud. Det er en slags fordelingsnøgle, som kan sammensættes på forskellige måder, som afgør hvor mange penge, der er afsat til hvad.
Der er behov for en ny tildelingsmodel, fordi der etableres en ny vision og herunder ny struktur og måde at organisere skoler og dagtilbud, og det er nødvendigt med en tildelingsmodel, som understøtter dette.Hvornår forventes de nye tildelingsmodeller at træde i kraft?
Tildelingsmodellerne forventes at blive politisk behandlet efter en høringsperiode d. 6. februar og træde i kraft pr. 1. august 2024.