Aktuelt
Her kan du læse om, hvad der rører sig netop nu.
Ny affaldsordning i Rebild Kommune
I maj startede den nye affaldsordning med indsamling af madaffald i Rebild Kommune.
Har du spørgsmål til den nye affaldsordning, kan du finde svar på de fleste spørgsmål ved at klikke på nedenstående link.
Haveaffald til storskrald skal være i papirsække eller bundet med snor
Efter beskæring kan du bestille afhentning af haveaffald ved din bopæl via storskrald. Haveaffaldet til storskrald skal altid være i papirsække eller bundtet med snor.
Du er også velkommen til at køre dit haveaffald på genbrugspladsen, hvor det altid skal afleveres løst. Hvis du kommer med dit haveaffald i sække, skal du derfor huske at tømme dem.
Har du plads til det, kan du overveje at beholde dit haveaffald hjemme i haven. Det sparer dig for køreturen til genbrugspladsen og klimaet for CO2.
En måde at bruge sit haveaffald på, er f.eks. ved at lave et kvashegn. Der giver dig læ, samtidig med at havens dyr og insekter får et sted at bo.
Sortering af mad- og drikkekartoner
Fra d. 1. april 2022 husstandsindsamles mad- og drikkekartoner sammen med dit plast- og metalaffald.
Mad- og drikkekartoner omfatter kartoner fra mælk, juice, yoghurt, flåede tomater, bønner osv.
Pres kartonerne flade før sortering
Før sortering skal kartonerne tømmes for madrester. Vi anbefaler derfor, at du presser dem flade, så alt maden kommer ud. På den måde fylder kartonerne mindre i din container og du får en ekstra portion yoghurt.
Når kartonerne er presset flade, som på billedet herunder, er det også lettere for skanneren på sorteringsanlægget at finsortere kartonerne fra plast- og metalaffaldet.
Hvad sker der med mad- og drikkekartonerne?
Kartonerne udsorteres på sorteringsanlægget Nordværk i Aalborg, hvorfra de afsættes til Sverige. Her adskilles plast og aluminium fra kartonerne, så der kun er papirfibrene tilbage.
Papirfibrene er i høj kvalitet og afsættes til genanvendelse. Desværre er det endnu ikke muligt at genanvende kartonernes tynde inderfolie, der ofte er lavet af plast og/eller aluminium - mulige genanvendelsesløsninger er dog under udvikling.
I øjeblikket er der ingen danske aftagere af mad- og drikkekartoner, men Nordværk arbejder på at finde en dansk aftager, så kartonerne ikke skal uden for landets grænser.
Det kan dog stadig betale sig at sortere mad- og drikkekartoner, da Nordværk ikke sender kartonerne afsted til Sverige, før de har en større mængde klar til genanvendelse.
Materialebank på Sørup genbrugsplads
Rebild Kommune har en materialebank for byggematerialer på Sørup genbrugsplads, hvor du som borger gratis kan aflevere og hente overskydende byggematerialer.
Står du foran et gør-det-selv-projekt eller har du lige afsluttet et, så kom forbi Materialebanken for at hente eller aflevere dine byggematerialer. Vi tager imod alle byggematerialer, så længe de kan bruges igen (f.eks. træ, fliser og VVS-artikler).
Du finder Materialebanken bagerst på genbrugspladsen i Sørup sammen med byttecontaineren.

Forsøg med containere af genanvendt husholdningsplast
Rebild Kommune har sagt ja til at teste containere fremstillet af 50% genanvendt husholdningsplast.
Den genanvendte husholdningsplast kommer fra Nordvæk i Aalborg, hvilket er det sorteringsanlæg, som Rebild Kommune leverer affald til. Den plast I sorterer derhjemme, indgår derfor i containerne.
Forsøget har til formål at teste containerne i brug samt vise, hvad vores affald kan blive til. Containerne har en estimeret levetid på 8-10 år, hvorefter de kan omsmeltes til nye containere op til 10 gange. Det vil altså sige, at det plast du sorterer, kan få en levetid på op til 100 år.
95 husstande i og omkring Suldrup by har sagt ja til at deltage i forsøget og har derfor fået udskiftet deres containere med de nye af genanvendt husholdningsplast.
Du kan blive klogere på forsøget ved at se TV2 Nords indslag herunder.