
Ny affaldsordning
Vi har fået en ny affaldsordning i Rebild Kommune. Det betyder blandt andet, at du skal sortere madaffald for sig selv.
Du får en ny container
Derfor vil alle husstande, fra slutningen af april til midten af maj, få udskiftet deres nuværende container til dagrenovation med en ny container til mad- og restaffald.
Spørgsmål og svar
Herunder har vi samlet de mest almindelige spørgsmål og svar.
-
Madaffald kommer nemt til at lugte, væske og tiltrække fluer. Men der findes en række råd til, hvordan man kan undgå problemer med sit madaffald. Rådene gælder både for din affaldsbeholder indenfor samt din container udenfor.
- Opbevar dit madaffald i en lukket beholder indenfor, så der ikke er fri adgang for fluer.
- Indsæt en affaldspose af plast til madaffaldet i din affaldsbeholder indenfor.
- Sørg for at dryppe madaffaldet af, inden det kommes i affaldsposen (væsken lugter og tiltrækker fluer).
- Luk altid affaldsposen med en kraftig knude, inden den kommes i containeren.
- Tag madaffaldet ud inden posen bliver for fuld, så du kan slå en ordentlig knude.
- Affaldsposer, der drypper, lægges ned i en ekstra pose, der lukkes tæt med en knude.
- Tag madaffaldet ud oftere, hvis der er kød eller fisk i affaldsposen.
- Læg posen med madaffald forsigtigt ned i containeren (hvis man lader den falde, kan der gå hul på den).
- Luk låget til din affaldsbeholder/container omhyggeligt, så der ikke kan komme fluer ind.
- Gør dine affaldsbeholder/container ren, hvis der er behov for det.
- Stil din affaldsbeholder/container et sted med skygge (varme skaber gode forhold for maddiker).
- Eddike eller æteriske olier kan modvirke lugten fra madaffaldet, så spyfluer ikke tiltrækkes.
Let rengøring af affaldsbeholder/container (forebygger lugt, der tiltrækker fluer)
- Indendørs affaldsbeholder: Skyl med vand indvendigt og tør efter med en klud, før den tages i brug.
- Udendørs container: Læg containeren ned og spul den med en haveslange. Lad den tørre før den tages i brug.
Grundig rengøring af affaldsbeholder/container (fjerner lugt, madrester og maddiker)
- Hæld kogende vand på indersiden af beholderen, så den steriliseres. Hæld vandet ud, når det er afkølet og gentag evt. et par gange.
- Vask med vand og evt. rengøringsmiddel indvendigt, så fastgroet madrester fjernes.
- Skyl efter med vand, både indvendigt og udvendigt og hæld vandet ud i et afløb.
- Lad beholderen tørre før den tages i brug.
- Brug aldrig gift til at fjerne maddiker, da de ikke er farlige.
Eddike
- Efterlad et par dråber eddike i bunden af din affaldsbeholder/container (eddike er en naturlig lugtdræber).
Æteriske olier
- Lav en blanding med vand og nogle dråber æterisk olie. Hæld det i en sprayflaske og ryst godt, inden du sprayer det på ydersiden af din affaldsbeholder/container. Fordel væsken over hele ydersiden og gentag, når duften aftager (dufte med lavendel, tea tree og mynte kan hjælpe med at holde spyfluerne væk).
-
Her på siden kan du finde de fleste informationer om den nye affaldsordning, men vi har også sendt de vigtigste informationer direkte til dig.
Digital post
I starten af marts og i slutningen af april sendte vi et digitalt brev med informationer om den nye affaldsordning til din digitale postkasse. Hvis du har fravalgt digital post, har vi sendt det som et papirbrev med posten.
Startpakke
Sammen med din nye container til mad- og restaffald modtog du en startpakke, der indeholder informationer og sorteringsvejledninger til at komme godt i gang med den nye affaldsordning.
-
Har du ikke modtaget en startpakke sammen med din nye container til mad- og restaffald?
Så kan du herunder se alle de informationer, som findes i startpakken.
-
Vi oplever desværre, at nogle skillevæge i den nye container til mad- og restaffald har en produktions- eller monteringsfejl.
I nogle tilfælde er der sket en fejl ved støbningen af skillevæggen, hvilket resulterer i, at der stikker en lille plastiktap ud fra skillevæggen, som kan rive hul i dine affaldsposer. Tappen kan dog nemt fjernes ved hjælp af en knibtang.
Andre skillevægge er ikke blevet monteret helt korrekt. Nogen vil derfor opleve, at skruen, der holder skillevæggen på plads, er boret skævt i, så der opstår en plastiktap, der også kan rive hul i affaldsposerne. Er skillevæggen i din container ikke monteret korrekt, skal du kontakte affaldskontoret, så skillevæggen kan blive repareret eller udskiftet.
-
Herunder kan du se de fire breve, der er udsendt som digital post vedrørende den nye affaldsordning. Borgere der har fravalgt digital post, modtager et papirbrev med posten.
-
Fra maj tømmes mad- og restaffald hver anden uge i hele kommunen, mens genbrugscontaineren til det genanvendelige affald tømmes hver tredje uge.
Du kan se dine tømmedage ved at søge på din adresse i vores affaldsapp ”Rebild Affald”, benytte vores online selvbetjeningsløsning eller klikke på linket herunder:
-
Fra den 1. maj 2023 får Rebild Kommune nye affaldsrenovatører. Det gælder både for containeren til mad- og restaffald og genbrugscontaineren. I den forbindelse kommer der nye ruter. Nogen vil derfor opleve, at der går længere tid end normalt, før containerne bliver tømt første gang af de nye renovatører.
Er det tilfældet for dig, må du gerne stille en klar affaldssæk af plast med dit overskydende affald ved siden af din container. Så tager skraldebilen det med, når den tømmer igen. Bliver din tømning udskudt med mere end fem dage, sørger vi for, at du får en ekstra tømning. Hold dig opdateret herom på via linket herunder.
Se eventuelle informationer om ekstra tømninger
Efter de nye renovatører har tømt første gang, får du fremover tømt mad- og restaffald hver anden uge og genbrugscontaineren hver tredje uge. Vi håber, at du vil tage godt imod de nye renovatører og have forståelse for eventuelle udfordringer under opstarten.
-
Madaffaldet skal sorteres for sig selv i det mindste rum i den nye todelte container og være i lukkede affaldsposer af plast, som du selv skal købe.
Det er vigtigt, at posen lukkes godt til med en knude, så madaffaldet ikke kommer ud i containeren og begynder at lugte.
Erfaringer fra de områder i kommunen, der allerede nu har tømning hver anden uge, viser, at der ikke er problemer med hygiejne, hvis affaldet kommes i lukkede affaldsposer af plast.
Anvend ikke poser der er bionedbrydelige eller af papir.
-
Du skal anvende almindelige affaldsposer af plast til madaffaldet, da det er de poser, der er mest optimale til formålet. De er nemme at sortere fra madaffaldet og går ikke i stykker i containeren.
Selvom det lyder bedre med bionedbrydelige affaldsposer, er de desværre ikke optimale til formålet. Bioplasten er ofte mere porøs end den almindelige plast, hvilket gør, at den lettere går i stykker. Dette er både et problem i din container, hvor madaffaldet kan flyde ud og skabe lugtgener, og i sorteringsprocessen, hvor bioplasten ofte går i mindre stykker og dermed er sværere at sortere fra madaffaldet.
Bioplast nedbrydes ikke hurtigt i naturen, men kræver ofte nogle særlige forhold, som kun kan skabes på et anlæg. Derudover er bioplast ikke altid den bedste løsning for klimaet og miljøet, da det kræver store arealer at dyrke afgrøder til bioplasten, for eksempel majs.
Poser af papir er heller ikke optimale, da de hurtigt går i opløsning ved kontakt med fugtigt madaffald.
-
Madaffald kan for eksempel være:
- Madrester
- Frugt og grøntsager
- Fisk, kød og ben
- Pålæg og mælkeprodukter
- Teposer og kaffefiltre med grums
- Blomsterbuketter og afskårne blomster
- Brød og kager
- Ris og pasta
- Sauce og fedt
- ...
-
Når du har sorteret dit madaffald, bliver det kørt til et anlæg, som sorterer plastposerne fra. Herefter udnyttes madaffaldet til biogas, som anvendes til transport, el og varme. De afgassede rester kan efterfølgende spredes som gødning på marker.
Dit madaffald er altså med til at forsyne Danmark med grøn energi.
-
Restaffald kan for eksempel være:
- Beskidt emballage af pap og papir
- Chips- og kaffeposer
- Gavepapir og -bånd
- Servietter
- Cigaretskod
- Bleer
- Støvsugerposer
- Mundbind
- ...
-
Vi udskifter ikke din genbrugscontainer til plast/metal/mad- & drikkekartoner og papir/pap - du beholder den du har. Fra den 1. maj 2023 vil containeren dog blive tømt hver tredje uge.
-
I skemaet herunder kan du se priserne for den nye affaldsordning fra maj 2023.
I den første del af skemaet ses priserne på de forskellige containerstørrelser til mad- og restaffald.
Se takstoversigten i en større udgave - klik her
-
Den nye container til mad- og restaffald er en 240 L todelt container med et rum til madaffald og et rum til restaffald. Rumfordelingen i containeren er 70 % til restaffald og 30 % til madaffald.
-
Herunder ses størrelserne på de nye containermodeller.
-
De første tre måneder af den nye affaldsordning er en indkøringsperiode, hvor det IKKE er muligt at ombytte din container til en anden størrelse. Vi vedlægger i stedet to affaldssække i den informationspakke, som du modtager sammen med din nye container. Får du brug for ekstra plads, kan du tage sækkene i brug og placere dem ved siden af containeren til mad- og restaffald på tømmedag, så tager skraldebilen den med.
Når indkøringsperioden er slut den 7. august, er det muligt at foretage en ombytning, hvis det stadig er nødvendigt.
-
Har du ikke plads til alt dit mad- og restaffald i den nye container, må du indtil den 7. august putte dit overskydende affald i en klar affaldssæk af plast og stille den ved siden af containeren til mad- og restaffald på tømmedag, så tager skraldebilen den med uden beregning.
Når indkøringsperioden er slut den 7. august, er det muligt at foretage en ombytning af din container, hvis det stadig er nødvendigt.
-
Det er et krav fra EU, at vi skal genanvende vores affald, herunder det affald som vi producerer gennem vores forbrug. Alle kommuner skal derfor indsamle nedenstående 10 affaldstyper tæt ved husstanden.
De 10 affaldstyper: restaffald, madaffald, pap, papir, tekstiler, mad- og drikkekartoner, plast, metal, farligt affald og glas.
EU har endvidere opsat et mål for genanvendelse, der siger, at vi i 2035 som minimum skal genanvende 65 % af vores husholdningsaffald. I Miljøstyrelsens seneste opgørelse fra 2018 fremgår det, at Rebild Kommune dengang genanvendte 38 % af borgernes affald.
Giver det mening?
Men giver det overhovedet mening, at EU opsætter genanvendelsesmål for vores affald og vil bestemme, hvilke affaldstyper der skal sorteres?
Ja, der er en mening med galskaben.
Selvom Danmark er et lille land, har vi et stort forbrug. Hvis alle lande havde et forbrug som Danmark, ville det kræve fire jordkloder før der var naturressourcer nok – det er derfor vigtigt, at vi genanvender alle de ressourcer, som vi overhovedet kan.
Danmarks forbrug af naturressourcer var i 2018 målt til ca. 23 tons pr. indbygger, hvilket er dobbelt så meget som det globale gennemsnit. Med et stort forbrug følger store mængder affald, og I Danmark genereres der hvert år 845 kg husholdningslignende affald pr. indbygger. Det gør os til det mest affaldsgenererende land pr. indbygger i Europa.
Udvinding og forarbejdning af naturressourcer er ifølge FN skyld i 50 % af den globale udledning af drivhusgasser og over 90 % af det globale tab af biodiversitet. Det har derfor en stor effekt, at vi genanvender ressourcerne fra vores affald fremfor at smide dem væk og udvinde nye til skade for klima og natur.
I dag afbrændes ca. halvdelen af danskernes husholdningsaffald, hvilket skaber energi men også udleder CO2. Ved at tænke cirkulært og genanvende ressourcerne, kan vi nedbringe Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk, der i 2018 var opgjort til ca. 17 tons CO2 ækvivalenter pr. indbygger. Det svarer ca. til at flyve to gange rundt om jorden.
Vi har brug for din hjælp
Hvis vi skal lykkedes med at nå EU’s genanvendelsesmål og ikke mindst undgå at skade klimaet og naturen, så vi kan overlevere et trygt sted til de kommende generationer, har vi brug for jeres hjælp. Det er nemlig hjemme hos dig, at den vigtigste del af affaldssorteringen finder sted.
Uden jeres sortering kommer vi ingen vegne. Hvis vi smider alt affaldet ud uden at sortere, kan vi for eksempel ikke genanvende pap og papir, da det vil blive ødelagt af skidt og snavs fra de andre affaldstyper. Ligeledes vil rest- og madaffaldet ødelægge mulighederne for at genanvende plast- og metalaffaldet.
Hvis vi står sammen og hjælper hinanden, kan vi gøre en reel forskel for klimaet, naturen og de kommende generationers liv på jorden. Men det kræver, at vi tager ansvar og handler. Affaldssortering og -genanvendelse er en del af løsningen, men affaldsforebyggelse er endnu bedre. Tænk derfor også over, om det er muligt at nedbringe dit forbrug af nye produkter, så der ikke opstår affald i første omgang.
-
Herunder kan du se, hvilket affald der skal sorteres under hver af de ti affaldstyper.
Klik på filen under billedet for at se det i en større udgave.
Se sorteringsvejledningen i en større udgave - klik her
-
De 10 affaldstyper er restaffald, madaffald, pap, papir, tekstilaffald, mad- og drikkekartoner, plast, metal, farligt affald og glas.
Efter indførslen af sortering af madaffald fra maj 2023 indsamles alle 10 affaldstyper i Rebild Kommune.
I Rebild Kommune sorteres nogle af affaldstyperne sammen, herunder pap/papir samt plast/metal/mad- og drikkekartoner. På den måde kan vi have hele syv affaldstyper fordelt på to containere ved husstanden.
På billedet nedenfor kan du se, hvordan de 10 affaldstyper skal sorteres i Rebild Kommune. Du kan se det i en større udgave ved at klikke på filen under billedet.
Se billedet i en større udgave - klik her
-
Sorteringen af dit affald starter allerede indenfor i dit hjem.
I Rebild Kommune sorteres nogle af affaldstyperne sammen, hvilket gør det lettere at have plads til. For eksempel sorteres plast, metal og mad- og drikkekartoner sammen. Den optimale løsning til indendørs sortering består af seks-syv sorteringsmuligheder. På billederne herunder kan du se eksempler på, hvordan det kan organiseres.
Gode råd
- Prioriter plads til restaffald, madaffald samt plast/metal/mad- og drikkekartoner under vasken eller i en skuffe/skab. Er der plads til en fjerde affaldstype, anbefales glas, da den også kan være våd efter let skylning.
- Sæt sorteringsmærker/affaldspiktogrammer på dine beholdere eller køb dem i forskellig farver, så det bliver lettere at kende forskel på affaldstyperne.
- Sorter pap/papir og tekstiler samt eventuelt glas i flotte net og kasser, som du alligevel gerne vil have stående fremme.
- HUSK at sætte poser i beholderne til mad- og restaffald.
Køb en spand til sortering af madaffald
Fra den 14. april 2023 er det muligt at købe en indendørs sorteringsspand til madaffald på syv liter. Spanden kan købes hos borgerservice i Støvring samt på kommunens biblioteker og genbrugspladser.
Spanden koster 25 kr. og kan de fleste steder kun betales via MobilePay. Hos borgerservice i Støvring er det dog også muligt at betale med kort og kontanter.
- Prioriter plads til restaffald, madaffald samt plast/metal/mad- og drikkekartoner under vasken eller i en skuffe/skab. Er der plads til en fjerde affaldstype, anbefales glas, da den også kan være våd efter let skylning.
-
Det er muligt at købe en indendørs sorteringsspand til madaffald på syv liter hos borgerservice i Støvring samt på kommunens genbrugspladser.
Madspanden koster 25 kr. og kan købes via MobilePay. Hos borgerservice i Støvring er det også muligt at betale med kort og kontanter.
Husk altid at indsætte en affaldspose af plast i spanden og luk den godt til med en knude, før du smider den ud i containeren til mad- og restaffald.
Hvorfor uddeles madspanden ikke til alle?
Madspanden og affaldsposer uddeles ikke i Rebild Kommune, da det vil hæve affaldsgebyret og dermed blive dyrere for dig. Vi ønsker ikke at pålægge alle borgere udgifter til en indendørs madspand, hvis de ikke har tænkt sig at bruge den eller i forvejen har en løsning til indendørs sortering af madaffald. Vi har i stedet for valgt at sælge spanden ved siden af, så dem der ønsker at bruge den, har mulighed for at købe den.
-
Du kan hente vores app, Rebild Affald, der hvor du finder dine apps: