
Spørgsmål og svar
Vi har samlet en række spørgsmål og svar, som måske kan hjælpe dig. Er der andet du gerne vil vide noget om, er du velkommen til at sende os en mail på affald@rebild.dk.
Send en mail til affaldskontoret
Eller kontakte os på telefon 99 88 95 30.
Telefontider
Mandag - onsdag: 08:00 - 12:00
Torsdag: 08:00 - 14:00
Fredag: lukket
-
Hvis du ikke har en miljøkasse, kan du bestille en ved at kontakte Affaldskontoret.
Hvis du bor i andels- og etagebebyggelse, skal du dog være opmærksom på, at I er flere husstande, der deles om miljøkassen – er du i tvivl, om I har en miljøkassen, kan du spørge din vicevært.
-
Hvis din container ikke bliver stillet på plads efter tømning, kan du kontakte affaldskontoret og fortælle os om det. Du kan også anmelde det via selvbetjeningsløsningen eller affalds-appen, "Rebild Affald".
Selvbetjening
Brug selvbetjeningsløsningen på nettet. Log ind og opret en ny sag under 'Sagsoverblik'.
-
Hvis din container er gået i stykker, kan du kontakte Affaldskontoret og melde skaden til os. Du kan også anmelde skaden via selvbetjeningsløsningen eller Rebild Affald appen.
Selvbetjening
Brug selvbetjeningsløsningen på nettet. Log ind og opret en ny sag under 'Sagsoverblik'.
Når du har anmeldt skaden, sørger vi for, at du få repareret containeren eller får leveret en anden.
-
Du har selv ansvaret for, at din container bliver rengjort.
Du kan vælge selv at gøre det eller bestille en rengøring ved at kontakte affaldskontoret.
Rengøring af containeren koster 625 kr.
Hvis du har bestilt en ombytning af din container til en anden størrelse, skal du huske at gøre den gamle container ren, inden vi ombytter den.
-
Du kan finde alle relevante oplysninger her på hjemmesiden:
-
Hvis du ejer et hus, der ikke er beboet i minimum 6 måneder, har du mulighed for at blive fritaget for at betale renovationsgebyr.
For yderligere oplysninger og anmodning om fritagelse skal du kontakte affaldskontoret.
-
Du betaler for renovation to gange om året.
Det er Rebild Forsyning, der opkræver beløbet.
Hvis du i løbet af året har fået ombyttet din container til en mindre eller større størrelse, fremgår det af opkrævningen.
Se gældende takster for renovation i Rebild Kommune via linket herunder:
Genbrugscontainer
-
Det er et krav fra EU, at vi skal genanvende vores affald, herunder det affald som vi producerer gennem vores forbrug. Alle kommuner skal derfor indsamle nedenstående 10 affaldstyper tæt ved husstanden.
EU har endvidere opsat et mål for genanvendelse, der siger, at vi i 2035 som minimum skal genanvende 65% af vores husholdningsaffald. I Miljøstyrelsens seneste opgørelse fra 2018 fremgår det, at Rebild Kommune dengang genanvendte 38% af borgernes affald.
I Rebild Kommune vil den fremtidige indsamling af husholdningsaffald se ud som illustreret på billedet herunder. Bemærk at indsamling af mad- og drikkekartoner er indført d. 1. april 2022, mens indsamlingen af madaffald først indføres i maj 2023. Indsamling af tekstilaffald indføres mellem 2023 og 2025.
Giver det mening?
Men giver det overhovedet mening, at EU opsætter genanvendelsesmål for vores affald og vil bestemme, hvilke affaldstyper der skal sorteres?
Ja, der er en mening med galskaben.
Selvom Danmark er et lille land, har vi et stort forbrug. Hvis alle lande havde et forbrug som Danmark, ville det kræve fire jordkloder før der var naturressourcer nok – det er derfor vigtigt, at vi genanvender alle de ressourcer, som vi overhovedet kan.
Danmarks forbrug af naturressourcer var i 2018 målt til ca. 23 tons pr. indbygger, hvilket er dobbelt så meget som det globale gennemsnit. Med et stort forbrug følger store mængder affald, og I Danmark genereres der hvert år 845 kg husholdningslignende affald pr. indbygger. Det gør os til det mest affaldsgenererende land pr. indbygger i Europa.
Udvinding og forarbejdning af naturressourcer er ifølge FN skyld i 50% af den globale udledning af drivhusgasser og over 90% af det globale tab af biodiversitet. Det har derfor en stor effekt, at vi genanvender ressourcerne fra vores affald fremfor at smide dem væk og udvinde nye til skade for klima og natur.
I dag afbrændes ca. halvdelen af danskernes husholdningsaffald, hvilket skaber energi men også udleder CO2. Ved at tænke cirkulært og genanvende ressourcerne, kan vi nedbringe Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk, der i 2018 var opgjort til ca. 17 tons CO2 ækvivalenter pr. indbygger. Det svarer ca. til at flyve 2 gange rundt om jorden.
Hvor meget af affaldet genanvendes?
Det indsamlede husholdningsaffald fra genbrugscontaineren i Rebild Kommune sendes til sorteringsanlægget Nordværk i Aalborg. Her sorteres alt plast, metal, mad- og drikkekartoner samt farligt affald fra kommunens borgere. Papir og pap lastes om og sendes videre til sortering hos eksterne sorteringsanlæg.
Størstedelen af dit affald i genbrugscontaineren bliver genanvendt. Noget bliver dog oplagret hos Nordværk, da nye teknologier, som kan genanvende affaldet, stadig er under udvikling. I nogle tilfælde findes der ingen nuværende eller kommende løsninger for genanvendelse af affaldet, hvorfor det energiudnyttes ved forbrænding.
- Plast: 51% genanvendes, 14% oplagres indtil det kan genanvendes, 35% energiudnyttes
- Metal: 99% genanvendes, 1% energiudnyttes
- Papir/pap: 95% genanvendes, 5% energiudnyttes
Nordværk arbejder målrettet med at skabe lokale genanvendelseskredsløb og afsætter så vidt muligt affaldet til danske aftagere. På den måde kan de følge affaldets vej videre og sikre, at deres samarbejdspartnere kan dokumentere, at affaldet omdannes til nye råvare eller produkter på forsvarlig vis.
Hvad bliver affaldet til?
Affald skal ikke længere ses som skrald, men som en vigtig ressource i fremstillingen af nye produkter. Herunder ses nogle eksempler på, hvad vores husholdningsaffald kan bruges til, når det bliver genanvendt:
- 106 foliebakker giver metal til en bærbar computer
- 11 plastikflasker kan blive til en rygsæk
- 1000 metaldåser giver metal til en hel cykel
- 1 kg aviser kan blive til 32 æggebakker
- 2 konservesdåser kan blive til en ringeklokke
Vi har brug for din hjælp
Hvis vi skal lykkedes med at nå EU’s genanvendelsesmål og ikke mindst undgå at skade klimaet og naturen, så vi kan overlevere et trygt sted til de kommende generationer, har vi brug for jeres hjælp. Det er nemlig hjemme hos dig, at den vigtigste del af affaldssorteringen finder sted.
Uden jeres sortering kommer vi ingen vegne. Hvis vi smider alt affaldet ud sammen, kan vi f.eks. ikke genanvende pap og papir, da det vil blive ødelagt af skidt og snavs fra de andre affaldstyper. Ligeledes vil rest- og madaffaldet ødelægge mulighederne for at genanvende plast- og metalaffaldet.
Hvis vi står sammen og hjælper hinanden, kan vi gøre en reel forskel for klimaet, naturen og de kommende generationers liv på jorden. Men det kræver, at vi tager ansvar og handler. Affaldssortering og -genanvendelse er en del af løsningen, men affaldsforebyggelse er endnu bedre. Tænk derfor også over, om det er muligt at nedbringe dit forbrug af nye produkter, så der ikke opstår affald i første omgang.
Læs mere
Du kan læse meget mere om affaldssortering og genanvendelse i Miljøministeriets Handlingsplan for cirkulær økonomi.
-
Hvad betyder den nye affaldsplan for dig?
- Så mange containere skal du have stående
Med regeringens klimaplan er det bestemt, at borgere i Danmark skal sortere i ti fraktioner/affaldstyper. Det kan måske lyde af meget, men borgere i Rebild Kommune er faktisk allerede godt i gang med at sortere.
I dag sorteres der ved Rebild Kommunes husstande fem affaldstyper fordelt på to containere. I har én container til dagrenovation (restaffald) og én container med skillerum til blandet plast og metal samt blandet pap og papir.
Med den nye affaldsordning vil I ikke skulle have flere containere, men i stedet samle flere affaldstyper i de to nuværende. Det betyder, at jeres container til restaffald fra maj 2023 bliver ombyttet til en todelt container med et rum til restaffald og et rum til madaffald.
I jeres todelte container til genanvendeligt affald vil I, i løbet af 2022, også skulle sortere mad- og drikkekartoner. Kartonerne skal være i samme rum som plast og metal. Vi melder ud, så snart vi er klar til at indsamle kartonerne.
Sorteringen af tekstilaffald er stadig ikke helt på plads, men det forventes enten at fortsætte som en storskraldsindsamling eller at blive tilføjet til rummet med pap og papir i jeres nuværende container til genanvendeligt affald.
Farligt affald vil I fortsat skulle sortere i den røde miljøkasse.
Ift. sortering af glas er det i Rebild Kommune politisk besluttet, at indsamlingen skal fortsætte i de opsatte kuber/bobler, som findes ved mange af kommunens indkøbsmuligheder – I får altså ikke en container til glas ved husstanden.
Vi er allerede nu i gang med at sætte flere kuber op samt undersøge, hvor flere kan placeres, så I får lettere ved at komme af med jeres glasaffald. Hvis I har forslag til placeringen af en glaskube, må I meget gerne skrive det til affaldskontoret.
Ovenstående betyder, at borgere i Rebild Kommune fra maj 2023 som udgangspunkt vil få to til tre containere til at stå ved husstanden:
- Én container til mad- og restaffald
- Én container til genanvendeligt affald
- Evt. én suppleringscontainer, alt efter hvor meget affald husstanden genererer
Samtidig med den øgede sortering ændres tømmefrekvensen på begge containere. Fra maj 2023 vil tømmefrekvensen se således ud:
- Mad- og restaffald tømmes hver 14. dag i hele kommunen (undtagelse ved etageboliger).
- Genanvendeligt affald tømmes hver tredje uge.
Du kan læse affaldsplanen ved at klikke på linket herunder:
Ved yderligere spørgsmål angående den nye affaldsordning er I meget velkommen til at kontakte Rebild Kommunes affaldskontor.
-
Du kan se hvordan dit affald skal sorteres i vores affalds-app. Hent appen her:
Du kan også se en sorteringsguide i vores selvbetjeningsløsning. Log ind og vælg 'De 10 affaldsfraktioner' under 'Mere information' nederst på siden.
Du kan også tilgå miljøstyrelsens sorteringsvejledning via nedenstående link (kræver ikke login):
-
Vi sender det genanvendelige affald til et sorteringsanlæg, der kan adskille de forskellige typer affald fra hinanden.
Anlægget registrerer de enkelte stykker affald ved hjælp af en skanner, det er derfor vigtigt, at du lægger affaldet løst i containeren. Hvis det ligger i poser eller er pakket ind i andet affald, kan det ikke registreres og dermed ikke genanvendes.
Du må altså ikke lægge flere plastbøtter indeni hinanden og sætte låg på. Du må heller ikke komme det genanvendelige affald i en skraldepose og lægge det i containeren. Men du kan tømme posens indhold ned i containeren og lægge posen i for sig.
-
Din container bliver tømt af en skraldemand, der kører i en specialindrettet skraldebil med to rum. De to slags affald falder dermed ned i hver sin side af skraldebilen, og bliver ikke blandet sammen.
Se videoen "Vi blander ikke dit affald" på Miljøstyrelsens hjemmeside
Papir og småt pap kommer til en virksomhed, som sorterer papir og pap hver for sig, og sender det til genanvendelse.
Plast, metal og mad- og drikkekartoner afleverer vi på et sorteringsanlæg. Her bliver de forskellige typer affald skilt fra hinanden og sendt til genanvendelse. En lille del af affaldet kan ikke genanvendes og bliver brændt.
Herunder kan du se en video af sorteringsanlægget:
-
Plast og metal skal være tømt og uden rester. Hvis nødvendigt skal du derfor rengøre affaldet, inden du sorterer det. I den forbindelse kan det godt betale sig at vaske det med lidt koldt vand, evt. med hjælp fra en børste.
Plastbeholdere som ketchup- og dressingflasker, der ikke er mulige at skylle, bør tømmes så meget som muligt.
Hvis affaldet er så beskidt, at du skal bruge meget vand, varmt vand eller sæbe for at få det rent, skal affaldet i stedet smides ud sammen med dit restaffald.
Det er mennesker, der skal håndtere affaldet, så det må ikke være uhygiejnisk. En god tommelfingerregel er, at affaldet skal være så rent, at du selv ville håndtere det efter en måned.
Se videoen "Tips om affald og rengøring" på Miljøstyrelsens hjemmeside
Se også billedet nedenfor med eksempler på, hvor rent dit plast- og metalaffald skal være.
-
Dit sorterede genbrugsaffald bliver genanvendt. Vi er interesserede i at genanvende så meget som muligt – det er nemlig langt det billigste og det bedste for miljøet.
Det kan dog ikke undgås, at en lille del af det sorterede affald er fejlsorteret eller uegnet til genanvendelse - og det bliver brændt.
Herunder kan du se en video af, hvordan dit affald bliver håndteret og sendt til genanvendelse på sorteringsanlægget.
-
Når du sorterer pålægspakker, aviser og konservesdåser i din genbrugscontainer, er du med til at give affaldet nyt liv. Dit genbrugsaffald kan nemlig indgå i nye produkter.
Papir kan genanvendes op til syv gange og blive til nyt papir igen og igen. Når det ikke længere er muligt at genanvende papiret, kan det indgå i toiletpapir eller afbrændes og skabe energi.
Metal og plast kan også indgå i nye produkter. For eksempel kan din isbøtte blive til en indkøbspose og din konservesdåse til en ringeklokke.
Det kræver meget mindre vand og energi at genanvende materialer fremfor at producere nye.
Se flere eksempler på hvad dit affald kan blive til i listen herunder:
- 106 foliebakker er nok til en bærbar computer.
- 11 plastikflasker kan blive til en rygsæk.
- 1.000 dåser er nok til en ny cykel.
- 1 kg aviser kan blive til 32 æggebakker.
- 2 konservesdåser kan blive til en ringeklokke.
-
Hvis du har mere genbrugsaffald end der kan være i din genbrugscontainer, kan du bestille en ekstra - det er gratis.
Du kan bestille en ekstra genbrugscontainer ved at kontakte affaldskontoret.